"Geen scheur in mast bij helikoptercrash"

De helikoptercrash in Glasgow is niet te wijten aan een scheur in de mast. Dat zegt Eurocopter, de eigenaar van de helikopter die vrijdag in het Schotse Glasgow is neergestort op een pub. De reddingsdiensten hebben dinsdag bovendien hun zoekactie gestaakt, omdat ze ervan uitgaan dat er geen slachtoffers meer onder het puin liggen. Bij de crash kwamen negen mensen om het leven.

"Het is zeer onwaarschijnlijk dat een scheur in de mast aan de oorzaak lag van het ongeval, omdat de vier bladen van de hoofdrotor nog vasthingen aan die mast", aldus Eurocopter in een persbericht, na een eerste inspectie van het wrak.

Het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) beval in mei 2012 echter de technici van de EC135 T2-helikopters aan de toestellen regelmatig te controleren op scheuren in de mast. Deze richtlijn is nog steeds van kracht, aldus een woordvoerder van EASA. In totaal werden bij vijf van de 1.100 EC135-toestellen die in gebruik zijn scheurtjes ontdekt.

De oorzaak van het ongeval wordt momenteel onderzocht door het Britse onderzoeksbureau voor luchtvaartongevallen (AAIB) en zijn Duitse (BFU) en Franse (BEA) tegenhangers. "Eurocopter zal verder samenwerken met alle betrokken partijen om zo snel mogelijk de oorzaken van de tragedie te identificeren en om alle veiligheidsvoorschriften op te lijsten die genomen moeten worden van zodra dat alle nodige informatie is verzameld", klinkt het nog in het persbericht.