Ordediensten sparen pers in Kiev niet

De Oekraïense oppositie heeft voor meer dan 100.000 betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev aangekondigd dat de protesten doorgaan tot de regering van premier Nikolaj Asarov en president Viktor Janoekovitsj aftreden. Arseni Jazenjoek van de partij van de opgesloten ex-premier Joelia Timosjenko eiste vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen.

Intussen is het stadhuis van Kiev in handen gevallen van de manifestanten, zo heeft de politie laten weten. Een honderdtal agenten is gewond geraakt bij confrontaties in de marge van de betoging van de oppositie. "Groepen van provocateurs wierpen flessen met brandbare vloeistof, stenen en stukken vuurwerk", aldus de politie.

De veiligheidstroepen zetten massaal traangas in, om de oproerkraaiers uiteen te drijven. Politici van de oppositie veroordeelden de baldadigheden van enkele honderden deels gemaskerde jongeren. "De bestorming van het presidentsgebouw is een provocatie van de regering, om de vreedzame actie op het Onafhankelijkheidsplein in diskrediet te brengen", zei bokskampioen Vitali Klitsjko.

De manifestanten willen dat Oekraïne opnieuw toenadering zoekt tot de EU, een proces dat vorige week werd opgeschort. Ze hekelen ook het brutale optreden van de politie tegen vreedzame EU-aanhangers zaterdagmorgen.

Ook de aanwezige pers moet het ontgelden. Er zijn al verschillende berichten van journalisten en cameralui die geslagen werden door de ordediensten. Soms bleef het bij materiële schade, maar er raakten ook perslui gewond, zoals een cameraman van Euronews. Het mediabedrijf plaatste de beelden van de aanval op YouTube.