Guy Verhofstadt wil job van Barroso

Guy Verhofstadt zal zich wellicht volgende week kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Die voorzitter wordt volgend jaar voor de eerste keer verkozen door het Europees Parlement.

Verhofstadt is in het Europees Parlement de huidige fractieleider van de liberalen. Voor de Europese verkiezingen van volgend jaar zal elke fractie een kandidaat voor het voorzitterschap aanduiden.

Op dit moment is de Portugees Jose Manuel Barroso nog de voorzitter van de Europese Commissie. “In het verleden werd voor die functie altijd iemand aangeduid in de achterkamers”, vertelt Verhofstadt in ‘Reyers Laat’. “Zo hielden Tony Blair en Silvio Berlusconi mij al tegen voor de job omdat ze mij te Europees vonden.” Verhofstadt werd in 2004 gezien als een van de topkandidaten voor de functie.

Volgens de website van de liberale fractie ALDE kunnen kandidaten zich tot twintig december kandidaat stellen voor het voorzitterschap. Op 1 februari wordt de liberale kandidaat dan officieel bekendgemaakt op een verkiezingscongres in Londen.