Zwarte Piet krijgt nieuw kleurtje

In Nederland begint de discussie over Zwarte Piet weer wat te leven nu de Sint overal zijn intrede doet. In Amsterdam, in de wijk IJburg, werd de goedheilig man vergezeld door een bont gezelschap van Pieten. Letterlijk, want voor de gelegenheid waren het geen Zwarte Pieten, maar wel gekleurde Pieten. Sommige lieten ook het kroeshaar en de dikke lippen achterwege.

Daarmee krijgt de oproep van burgemeester Eberhard van der Laan gehoor. Eerder deze maand vroeg hij om na te denken over een nieuwe verschijningsvorm voor Zwarte Piet.

Hij deed dat te midden van de hele discussie die veel stof deed opwaaien in Nederland over het stereotiepe beeld van Zwarte Piet. Het begon allemaal met het nieuws dat de Verenigde Naties een onderzoek zou starten naar het discriminerende en racistische karakter van het hulpje van Sinterklaas. De VN wil alle racistische stereotiepen overboord gooien.

In IJburg denken ze nu dus een oplossing te hebben gevonden, met lichtbruine en gevlekte Pieten. In de Nederlandse krant Het Parool zei een van de initiatiefnemers: “We gooien de traditie niet meteen overboord. Maar we willen de mensen die moeite hebben met Zwarte Piet duidelijk maken dat wij hen gehoord hebben. Het moet een feest zijn voor iedereen.” Benieuwd of we binnenkort de Regenboog Piet mogen verwachten of niet.

 

Foto Jona Lendering (@JonaLendering)