Obama stelt Israël gerust

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verzekerd dat de Verenigde Staten ook na het nucleaire akkoord met Iran aan de zijde van Israël staan. De komende maanden moet een duurzame oplossing gevonden worden, die rekening houdt het met de internationale bezorgdheid over Teherans kernprogramma. Die boodschap gaf Obama zondag mee in een telefonisch gesprek met de Israëlische regeringsleider, aldus het Witte Huis.

Obama herbevestigde de band tussen de VS en Israël, "dat alle redenen heeft om sceptisch te zijn over de Iraanse voornemens". De twee landen zullen in contact blijven met elkaar en hebben hetzelfde doel, Iran het bezit van kernwapens verhinderen.

Netanyahu uitte reeds zeer kritisch over het voorlopige akkoord. "Wat besloten is in Genève, is geen historisch akkoord, maar een historische vergissing", zei hij zondag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. "De wereld is gevaarlijker geworden, omdat het gevaarlijkste regime ter wereld een belangrijke stap heeft gezet naar de verwerving van het gevaarlijkste wapen ter wereld."

Netanyahu zei nog dat zijn land zich niet gebonden voelt door het akkoord. "Israël heeft het recht en de plicht zich te verdedigen tegen elke dreiging en ik zeg in naam van de regering dat Israël niet zal toelaten dat Iran zich uitrust met militaire nucleaire capaciteiten."