Geen plafond voor Zwitsere toplonen

De Zwitsers hebben in een referendum een beperking van de toplonen in hun land verworpen. 65 procent van de bevolking stemde tegen het voorstel van de jong-socialisten om een plafond in te voeren. Dat blijkt uit de exit polls na het sluiten van de stembureaus.

Volgens het voorstel van de jong-socialisten zouden veelverdieners maximaal twaalf keer het loon van de minst betaalde werknemer van het bedrijf mogen verdienen. De jong-socialisten viseerden daarmee vooral de exorbitante lonen in de bankensector. Zo kreeg de topman van Crédit Suisse Brady Dougan in 2010, in volle financiële crisis, zo'n 72 miljoen euro of 1.812 keer meer dan de slechtst betaalde werknemer van de bank. Maar de tekst haalde het in het referendum dus niet.

De regering was sterk gekant tegen het referendum. Volgens critici zou het buitenlandse ondernemingen afschrikken en gevestigde waarden zoals Nestlé zelfs wegjagen. De bedrijven zouden namelijk geen topmanagers meer kunnen aantrekken door zo’n plafonnering. Klein detail: bij Nestlé staat de Belg Paul Bulcke aan het roer. Hij verdient nu zo’n 80 miljoen euro.

De voorzitter van de jong-socialisten is teleurgesteld. Hij verweet de tegenstanders van het initiatief hun ‘neen’ binnengehaald te hebben met een campagne van angstmakerij.

De Zwitsers stemden zondag ook tegen een voorstel van belastingvermindering voor gezinnen die hun kroost thuis opvoeden en niet naar kinderdagverblijven sturen, en tegen een verhoging van de snelwegtol van 40 tot 100 Zwitserse frank (ongeveer 80 euro). Die verhoging was een voorstel van de regering, maar komt er dus niet.