Supermarkt stort in: zeker 33 doden

In Riga, de hoofdstad van Letland, zijn minstens 33 mensen omgekomen toen het dak van een supermarkt instortte.  Onder de doden zijn ook drie brandweermannen.

Moeizame reddingsoperatie

De hulpdiensten konden 36 gewonden redden. Nog een dertigtal vermisten zouden onder het puin liggen. Het Letse leger is nu opgeroepen om te helpen bij de zoekactie.  "Het lijkt erop dat de reddingsoperatie nog de hele dag zal duren", zegt het hoofd van de hulpdiensten, dat nog meldt dat de situatie "extreem gevaarlijk" blijft.

Wintertuin

Zowat 500 vierkante meter dak van de supermarkt kwam donderdagavond naar beneden. Het is nog niet duidelijk hoe dat is kunnen gebeuren. Aanvankelijk was er sprake van een explosie, nu wordt de oorzaak gezocht bij werkzaamheden aan het dak. Daar werd een wintertuin geplaatst, mogelijk woog die zoveel dat het dak het begaf. Volgens getuigen was er vlak voor de instorting een alarmsignaal te horen.

De supermarkt in een buitenwijk van Riga werd pas in 2011 gebouwd. Volgens de plaatsvervangend burgemeester ligt een constructiefout mogelijk mee aan de basis van het drama.

 

foto: twitter @Jean_Green