Wereldbank leent 500 miljoen

De Wereldbank legt de laatste hand aan een noodlening van 500 miljoen dollar (of 371 miljoen euro) voor de Filipijnen. Experten schatten de schade die tyfoon Haiyan heeft aangericht op 6,5 tot 14,5 miljard dollar (of 4,8 tot 10,7 miljard euro).

Dat meldt Air Worldwide, een dienstverlener voor de verzekeringssector gespecialiseerd in natuurrampen. Omdat er volgens Air Worldwide in de Filipijnen niet zoveel eigendommen of goederen verzekerd zijn, moeten de verzekeraars maar rekening houden met 300 tot 700 miljoen dollar aan vorderingen (222 tot 519 miljoen euro).

Met een noodlening wil de Wereldbank de Filipijnen helpen met de wederopbouw van het land. Het geld kan gebruikt worden voor de financiering van kortetermijnjobs en tijdelijke onderkomens. De bank stuurt ook een team van rampdeskundigen ter plaatsen om de financiële schade van de ramp op te meten. “We engageren ons ertoe de regering te steunen bij haar inspanningen om voor herstel en wederopbouw te zorgen, en de veerkracht van de Filipijnen tegen de steeds vaker voorkomende extreme weersomstandigheden te helpen vergroten”, zegt de voorzitter van de Wereldbank Jim Yong Kim.