Bachelet op koers voor presidentschap

Bij de presidentsverkiezingen in Chili ligt de socialiste Michelle Bachelet volgens de voorlopige resultaten ruim op kop. Met een score van 46,5 procent bij 44,4 procent van de stemmen geteld, zou een tweede ronde evenwel nodig zijn.

Bachelet is de kandidate voor het centrumlinkse blok Nieuwe Meerderheid, een samengaan van communisten, christendemocraten en verschillende socialistische strekkingen. Haar rivale van de rechtse Alliantie voor Chili, Evelyn Matthei, behaalt met net niet de helft van de stemmen geteld 25,2 procent. Op plaats drie volgt de linkse kandidaat Marco Enríquez-Onimani met 10,7 procent, gevolgd door de onafhankelijke kandidaat Franco Parisi met 10,5 procent.

De voorlopige einduitslag wordt in de loop van de ochtend verwacht. Indien geen van de kandidaten 50 procent van de stemmen behaalt, volgt een tweede ronde op 15 december met de winnaar en runner up van de eerste ronde. Toen ze haar stem uitbracht in het stemlokaal, zei de 62-jarige Bachelet dat ze hoopt dat ze de zege reeds in de eerste ronde kan binnenhalen.

Bachelet is de grote favoriet voor de zege. Van 2006 tot 2010 was ze al president van Chili. De Chileense grondwet staat twee opeenvolgende termijnen als president niet toe, waardoor ze zich bij de vorige verkiezingen geen kandidaat kon stellen. De uittredende president is de centrumrechtse Sebastian Pinera.