Bachelet favoriet in presidentsstrijd Chili

De Chilenen trekken vandaag naar de stembus om een opvolger voor de centrumrechtse president Sebastian Pinera te kiezen. Pinera’s voorgangster, de centrumlinkse Michelle Bachelet, is de grote favoriete om de toekomstige regering te leiden. Bachelet is zeer populair bij de bevolking. Ze komt op voor het blok Nieuwe Meerderheid, een samenwerking tussen communisten, christendemocraten en verschillende socialistische strekkingen.

Pinera's mandaat eindigt op 11 maart 2014. De Chileense grondwet staat twee opeenvolgende termijnen als president niet toe. En zo komt Bachelet opnieuw in beeld. De 62-jarige socialiste en arts van opleiding werd in 2006 de eerste vrouw die het schopte tot regeringsleider in Zuid-Amerika. Gemiddeld krijgt ze in de peilingen 47 procent. Als ze in deze eerste ronde 50 procent haalt, is een tweede ronde overbodig.

Bachelet neemt het op tegen acht andere kandidaten, maar de grootste rivaal is Evelyn Matthei, de eerste vrouwelijke conservatieve presidentskandidate. Zij haalt echter maar 14 procent in de peilingen.