China versoepelt eenkindpolitiek

De Chinese regering versoepelt haar eenkindpolitiek. Voortaan krijgt een Chinees koppel waarbij een van beide partners enig kind is, de toelating om twee kinderen te hebben. China hoopt zo een antwoord te bieden op de toenemende vergrijzing van de bevolking, waardoor er een tekort aan jonge arbeidskrachten is ontstaan.

Deze maatregel volgt op een eerdere versoepeling uit 2007, die al twee kinderen toeliet voor koppels waarvan beide partners enig kind zijn. De eenkindpolitiek ontstond in 1979 en werd ingevoerd om de bevolkingsgroei in te perken.

De nieuwe versoepeling kadert in een hele reeks inspanningen van de Chinese regering om de mensenrechten en juridische praktijken in het land te verbeteren. Opvallend is vooral de afschaffing van het huidige systeem van heropvoeding door arbeid in strafkampen. Nu kan elke dissident of misdadiger daartoe zonder proces veroordeeld worden voor maximaal vier jaar. Daarnaast wil Peking geleidelijk aan het aantal misdaden verminderen waarop de doodstraf staat.