Belgen op klimaattop in hongerstaking

Negen leden van de Belgische delegatie op de klimaatconferentie in Warschau beginnen komende nacht een hongerstaking van 24 uur. Ze doen dit uit solidariteit met de Filipijnen, maar ook uit ongenoegen met de Belgische besluiteloosheid omtrent de klimaatfinanciering.

Sinds dinsdag is een Filipijnse onderhandelaar in hongerstaking tot er een betekenisvol klimaatakkoord uit de bus komt. De negen leden van de Belgische delegatie stellen met hun hongerstaking het gebrek aan Belgisch engagement aan de kaak. "In 2009 beloofde België om jaarlijks 50 miljoen euro te storten voor de klimaatfinanciering. Dat is cruciaal voor de strijd van de ontwikkelingslanden tegen de klimaatopwarming. Uiteindelijk betaalden de verschillende Belgische overheden na drie jaar slechts 92,5 miljoen euro", zegt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu.

De verdeelsleutel blijkt het grote probleem. "Ook vandaag ligt er nog geen concrete verdeelsleutel op tafel. Met deze actie willen we de Vlaamse en Waalse minister en de staatssecretaris oproepen om tot een akkoord te komen en niet met lege handen naar Warschau af te zakken." Want de klimaatfinanciering is naast financieel ook strategisch cruciaal voor de verdere klimaatonderhandelingen. "Het naleven van beloftes is cruciaal in de klimaatonderhandelingen. België behoort nu tot de slechtste leerlingen van de klas. We kunnen het als maatschappelijk middenveld niet toelaten dat we opnieuw niets doen", zegt Sarah Lamote van solidariteitsorganisatie 11.11.11.