Haiyan 21-21 brengt al meer op dan Syrië

De inzamelingsactie Haiyan 21-21 van Consortium 12-12 is één dag na de lancering al een groter succes dan de actie voor Syrië. Dat schrijft de krant De Morgen. “In vergelijking met een gewapend conflict kan een natuurramp meer uitgroeien tot een hype.”

Hoeveel geld er al is ingezameld voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan op de Filipijnen is nog niet bekend, “maar het valt op dat bijvoorbeeld de online giften hoger liggen dan die voor Syrië”. Dat zegt de woordvoerder van het Consortium Philippe Henon.

De actie Syrië 12-12 heeft tot nu toe 2,9 miljoen euro opgebracht. Dat is niets in vergelijking met de inzamelactie na de aardbeving in Haïti, die 25 miljoen opbracht. Na de tsunami in 2004 werd er zelfs 52 miljoen euro ingezameld. “Een gewapend conflict zoals in Syrië scoort minder goed bij het grote publiek, omdat de mensen zich afvragen of het geld wel goed terecht komt”, zegt Henon.

‘Haiyan 21-21’ is een gezamenlijke actie van Caritas International, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam-Solidariteit en Unicef België. Wie ook zijn steentje wil bijdragen kan dat op het rekeningnummer BE17 000-0000021-21. Vanaf veertig euro is uw donatie fiscaal aftrekbaar.