Nog honderd Belgen spoorloos na tyfoon

Er zijn nog steeds een honderdtal Belgen niet gelokaliseerd op de Filipijnen. Zo'n dertig onder hen zouden zich in bevinden in de gebieden die het zwaarst getroffen zijn door de tyfoon Haiyan. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders weten. Buitenlandse Zaken heeft momenteel geen enkel nieuws over de toestand van die Belgen op de Filipijnen en probeert nog steeds met hen in contact te komen.

De minister benadrukte wel dat België een satellietverbinding heeft met het gebied, wat het contact en het uitwisselen van informatie zou moeten bevorderen, zeker gezien de zware schade die de plaatselijke infrastuctuur heeft opgelopen. Intussen is het B-Fastteam aangekomen in Cebu, maar het vervoer van het materiaal heeft vertraging opgelopen wegens veiligheidsrisico's ter plaatse, zei minister Reynders nog.

 

Bijna 800 Belgen wonen nagenoeg permanent in de Filipijnen, de eilandengroep die door een erg zware taifoen werd getroffen. Buitenlandse Zaken opende zondagochtend een crisiscentrum dat telefonisch bereikbaar is op 02/501.40.00.