Wie steunt de Filipijnen en hoe?

De schade die sypertyfoon Haiyan heeft aangericht is enorm: er zou zeker 12 tot 15 miljard dollar nodig zijn om de bevolking te helpen. Verschillende landen hebben al hun steun voor de getroffen bevolking toegezegd. De Verenigde Staten maken bijna 15 miljoen euro vrij. Groot-Brittannië schenkt bijna 12 miljoen, de Europese Commissie acht miljoen. Daarmee zijn ze drie grootste schenkers. Vanuit Vlaanderen is 150.000 euro beloofd. Een overzicht van de een aantal schenkers is te zien in de tabel hieronder.

Maar niet alleen landen maken middelen vrij voor de hulp aan de zwaar getroffen bevolking. Zo gebruikt UNICEF, het Kinderrechtenfonds van de Verenigde Naties, bijna een miljoen dollar van haar middelen voor onder andere medicijnen en waterzuiveringstabletten. USAID stuurt 55 ton voeding. Dat moet volstaan om 20.000 kinderen en 15.000 volwassenen vijf dagen te eten van te geven. Artsen zonder Grenzen stuurt 200 ton medisch materiaal. Uit tientallen landen, waaronder België, vertrekken ook artsen en verpleegkundigen naar het gebied.

Ook op de gewone burger wordt beroep gedaan. Zowel in eigen land als in het buitenland roepen ngo’s op om geld in te zamelen voor de Filipijnen. En daarnaast zijn er nog duizenden initiatieven van mensen van over de hele wereld om materiaal voor de bevolking te verzamelen. Vast staat in ieder geval dat alle beetjes voor de getroffen regio broodnodig zijn.