Georgië eert 'grote leider' Martens

Wilfried Martens heeft postuum de hoogste onderscheiding in Georgië gekregen. De Georgische president noemt hem de laatste Mohikaan van een grote generatie van politici.

Grote leider

Wilfried Martens overleed op 9 oktober en was tot kort voor zijn dood voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), die de christendemocratische partijen verenigt in het Europees parlement. De Georgische president Micheil Saakasjvili, met zijn partij UNM zelf lid van de EVP, vindt dat de invloed van Wilfried Martens niet kan worden overschat. "Hij overleefde zowat alle andere grote leiders en was actief tot de laatste minuut van zijn leven", schrijft de president in een verklaring. "Zijn leiderschap heeft de wereld zoals we die kennen veranderd. Dankzij hem en andere grote leiders als Ronald Reagan en Margaret Thatcher is de wereld een betere plaats geworden."

Saakashvili kende Martens de hoogste onderscheiding van zijn land toe, de Saint George's Medal. De onderscheiding werd in ontvangst genomen door Martens' echtgenote, Miet Smet.