Nieuwe storm vertraagt hulp

De reddingsoperatie in de Filipijnen na de doortocht van de tyfoon Haiyan komt stilaan op gang. Een honderdtal gewonde mensen uit de stad Tacloban is al met legervliegtuigen naar de hoofdstad Manilla geëvacueerd.

Maar een nieuwe storm zou de hulpverlening kunnen bemoeilijken. De tropische storm Zoraida is wel veel minder krachtig dan tyfoon Haiyan, maar gaat gepaard met hevige regenval. Daardoor zijn verschillende hulpboten niet kunnen vertrekken. Als Zoraida niet van koers verandert, raast de storm woensdag en donderdag over het zwaarst getroffen gebied van de Filipijnen.

Bovendien heeft een aardbeving met een kracht van 4,5 op de schaal van  Richter het Filipijnse eiland Bohol getroffen. Dat eiland ligt midden in het rampgebied.

In de stad Tacloban alleen al vielen naar schatting 10.000 doden. De Verenigde Staten sturen een vliegdekschip met 5000 mariniers en 80 vliegtuigen en helikopters aan boord naar de Filipijnen. De USS George Washington vertrekt in de haven van Hong Kong en zal over maximum 72 uur aankomen in de Filipijnen.