VN vrezen veel meer dan 10.000 doden

De doortocht van de tyfoon op de Filipijnen heeft naar alle waarschijnlijkheid nog meer slachtoffers gemaakt dan tot nu toe werd gevreesd. In Tacloban alleen al, de stad die het zwaarste getroffen werd, vielen 10.000 doden. Dat hebben medewerkers van de Verenigde Naties verklaard.

"De lokale overheden schatten dat er bijna 10.000 mensen gedood zijn in één en dezelfde stad", zegt Valerie Amos, secretaris-generaal van het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de VN (OCHA). Tot nu toe gingen verschillende internationale organisaties - waaronder de VN - uit van 10.000 doden voor het hele land.

“Naarmate we toegang krijgen tot meer plaatsen, ontdekken we steeds meer doden", zegt de diplomaat John Ging van OCHA. "We denken dat er meer dan 10.000 slachtoffers zijn gevallen. Verschillende plaatsen zijn bezaaid met lijken. We verwachten het ergste.”

De Verenigde Naties hebben al meer dan 20 miljoen dollar vrijgemaakt voor de noodhulp op de Filipijnen. Valerie Amos zal morgen de 193 VN-lidstaten oproepen om geld te doneren.