"6.700 Rohingya gedood in Myanmar"

Uit onderzoek van Artsen Zonder Grenzen (AZG) blijkt dat bij geweld in Myanmar minstens 6.700 Rohingya zijn gedood. Minstens 730 van hen waren kinderen.

"Studies door AZG wijzen uit dat in de vluchtelingenkampen in Myanmar (Birma), in de staat Rakhine, tussen 25 augustus en 24 september 9.000 Rohingya zijn omgekomen. Als we becijferen dat 71,7 procent van hen omkwam door geweld, dan komen we uit op 6.700 mensen, en dat zijn voorzichtige schattingen", zegt AZG. Volgens hun berekeningen zijn bij de slachtoffers zeker 730 kinderen jonger dan vijf jaar. 

"Het aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, aangezien we geen cijfers hebben voor alle vluchtelingenkampen in Bangladesh. Daarnaast zijn de families die nooit Myanmar zijn uitgeraakt ook niet in de cijfers opgenomen", zegt Sydney Wong, medisch directeur bij AZG. "We hebben mensen horen vertellen dat hele families zijn omgekomen doordat ze zijn opgesloten in hun huis, dat daarna in brand werd gestoken."

Vervolgd door leger
In Myanmar zijn al duizenden leden van de moslimminderheid Rohingya de grens met Bangladesh overgestoken omdat ze worden vervolgd door het Myanmarese leger. De Rohingya vormen een moslimminderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar. De minderheidsgroep verloor in 1982 door een omstreden wet hun nationaliteit, het kwam daardoor in het verleden al meermaals tot dodelijke conflicten.

Het geweld laaide opnieuw fel op na een aanval van Rohingya-rebellen op 25 augustus op een politiepost. Het Myanmarese leger reageerde met zware repressie. Verschillende getuigen spreken over platgebrande dorpen, soldaten die het vuur openen op vluchtende burgers en mijnenvelden in de grensstreek met Bangladesh. 

Foto: archiefbeeld

Bekijk ook: "Behandeling Rohingya is apartheid"

Bekijk ook: Rohingya nog altijd vervolgd