Kerk houdt enquête over homofilie

Paus Franciscus wil een beter inzicht krijgen in wat er leeft bij de gelovigen als het gaat om gevoelige hedendaagse onderwerpen. Daarom werd een vragenlijst verspreid over thema’s zoals homoseksuele koppels, het gebruik van condooms en het hertrouwen van gescheiden koppels.

De vragenlijst werd verspreid onder bisschoppen over de hele wereld, in de aanloop naar twee synodes die op het programma staan in 2014 en 2015. De vragen werden inmiddels ook vertaald naar het Nederlands. U kan ze hier beantwoorden. Aanleiding is de buitengewone vergadering van de bisschoppen van 5 tot 19 oktober, die de paus samenriep om er dieper in te gaan op de uitdagingen waarmee families in de hedendaagse wereld te maken hebben.

Geen taboe

De 38 vragen gaan geen enkel thema uit de weg, of het nu gaat over het samenwonen van ongehuwden, scheidingen of homoseksuele koppels en adoptie door die koppels. Zelfs over het gebruik van voorbehoedsmiddelen wil de kerk weten wat de mening van de gelovigen is. De bisschoppen wordt gevraagd op het terrein na te gaan hoe mensen die gedoopt zijn maar niet leven volgens de kerkelijke dogma's, toch dichter bij het geloof kunnen worden gebracht.