Virtueel meisje lokt 1000 pedofielen

De Nederlandse kinderhulporganisatie Terre des Hommes heeft meer dan 1000 kindermisbruikers op het internet opgespoord via een virtueel Filipijns meisje. De kindermisbruikers komen uit meer dan 65 landen, onder hen zijn ook dertien Belgen. De organisatie heeft vandaag de gegevens en daden van deze kindermisbruikers overgedragen aan de Nederlandse politie.

Nieuwe trend

Aanleiding is een nieuw fenomeen van kindermisbruik dat zich snel uitbreidt: webcam kindsekstoerisme. In de Filipijnen alleen al zouden tienduizenden slachtoffers zijn. De politie is vaak onwetend over deze nieuwe trend en daarom ging Terres des Hommes acht maanden lang zelf op onderzoek uit.

Undercover

De onderzoekers gingen undercover in chatrooms. Daarvoor ontwikkelden ze Sweetie, een 10-jarig virtueel Filipijns meisje. “Het computermodel was niet van echt te onderscheiden. Ze kon praten en bewegen zonder dat je kon zien dat het om een animatie ging”, zegt Terres des Hommes.

Bewijslast

Sweetie kreeg zeer veel en zeer expliciete verzoeken. Uiteindelijk zijn meer dan duizend personen geïdentificeerd en op video vastgelegd. “Hierdoor hebben we de bewijslast dat ze tegen betaling seks wilden met een Filipijns meisje.” Met het onderzoek wil Terre des Hommes voorkomen dat het fenomeen zich in een snel tempo verspreidt. Terre des Hommes is een organisatie die de uitbuiting van kinderen in ontwikkelingslanden wil tegengaan.