Stembureaus vernield in Kosovo

In Kosovo zijn Servische extremisten vandaag binnengevallen in drie stembureaus in schooltjes, in de noordelijke stad Mitrovica. Er werden gemeenteraadsverkiezingen gehouden in het hele land, maar vooral in het noorden werden die verstoord door Servische militanten, die de bevolking intimideerden om niet te gaan stemmen.
Bij drie stembureaus vielen gemaskerde mannen binnen. Ze vielen de stemmers aan, gooiden met traangasgranaten en vernielden de stembussen. Het personeel van de stembureaus sloeg op de vlucht, en de bureaus werden gesloten. De politiemacht van de Europese Unie bezette het noorden van de stad. De Europese veiligheidsorganisatie OSCE, die mee instaat voor het vlotte verloop van de verkiezingen, haalde 60 van haar 200 werknemers weg uit het gebied.
Sinds Kosovo zich onafhankelijk verklaarde van Servië in 2008, zijn er nog veel spanningen tussen de Albanese meerderheid en de Servische minderheid in het land. Vooral in het noorden van het land, waar veel Kosovaarse Serviërs wonen, is er nog veel geweld.