Schutter LA viseerde veiligheidspersoneel

De vermoedelijke dader van de schietpartij vrijdag in de luchthaven van Los Angeles is aangeklaagd voor moord. Dat heeft de openbaar aanklager zaterdag bekendgemaakt. De 23-jarige Anthony Ciancia opende met een machinepistool het vuur in terminal drie van de LAX-luchthaven. Gerado Hernandez, een agent van 39 van de bewakingsdienst TSA, kwam daarbij om het leven.

De politie kon uiteindelijk de schutter neerschieten. Hij wordt nu behandeld in een ziekenhuis in de regio en zou zwaargewond zijn. Volgens de FBI kan de verdachte momenteel niet op vragen beantwoorden en werd hij dus nog niet verhoord. Ciancia riskeert ofwel levenslange opsluiting zonder de mogelijkheid vervroegd vrij te komen, ofwel de doodstraf. Hij werd ook in verdenking gesteld van het plegen van geweld in een internationale luchthaven, zo voegt de Britse omroep BBC toe.

Volgens de politiedienst FBI zou Ciancia alleen gehandeld hebben. Uit een briefje teruggevonden in zijn draagtas blijkt dat hij "verschillende TSA-werknemers wou doden". In dat briefje kant hij zich tegen de overheid en hekelt hij de TSA omdat die burgers als terroristen zou behandelen. Ciancia wou "angst opwekken bij de verraders”, luidt de bewoording. Volgens getuigen, zo voegt de BBC toe, zou de schutter verschillende potentiële slachtoffers benaderd hebben. Hij zou hen gevraagd hebben of ze voor TSA werken en spaarde hen indien ze 'neen' antwoordden.

Ciancia's vader had voor de schietpartij al contact opgenomen met de politie van LA omdat hij vreesde dat zijn zoon zelfmoord zou plegen, zo meldde de politiechef van Pennsville (New Jersey), waar de schutter opgroeide, nog aan ABC News. Agenten gingen voor de schietpartij naar Anthony Ciancia's appartement, maar konden er enkel met zijn huisgenoten praten. Ciancia was een nieuwkomer in LA.

De luchthaven van Los Angeles is inmiddels weer volledig geopend.