Cuba sluit alle privé-bioscopen

De Cubaanse regering gaat alle privé-bioscoopjes in het land sluiten. Dat heeft ze vandaag aangekondigd in de socialistische partijkrant Granma. Privé-georganiseerde filmvoorstellingen worden met onmiddellijke ingang verboden, zegt de regeringscommissie.
Vooral in de hoofdstad Havana zijn cinemazaaltjes met 3D-voorstellingen als paddenstoelen uit de grond geschoten. De films worden uitgezonden in karig ingerichte privézaaltjes of cafés, die meestal opereren met een restaurantvergunning. Wettelijk gezien zaten ze tot nu toe in een grijze zone: ze waren niet expliciet verboden, maar stonden ook niet op de lijst van toegelaten privéberoepen. De zaaltjes moeten nu sluiten, omdat de regering de economische hervormingen ‘op een ordelijke manier wil laten verlopen’.
Onder president Raúl Castro mogen de Cubanen sinds een aantal jaar vrije beroepen uitoefenen. Daarvoor was de hele economie in handen van de staat. Je mag op Cuba meer dan 200 beroepen privé uitoefenen, maar die ontwikkeling draagt bij tot de groeiende kloof tussen arm en rijk. Het verschil tussen het karige loon van staatsambtenaren en wat kleine ondernemers kunnen verdienen, is enorm. Wie voor de staat werkt in Cuba, krijgt een maandloon van rond de 15 euro.