Franse journalisten vermoord in Mali

In het noorden van Mali zijn twee Franse journalisten vermoord door rebellen. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd.Claude Verlon (58) en Ghislaine Dupont (51) werden vanmiddag ontvoerd door gewapende mannen in de stad Kidal, en later dood teruggevonden.

Verlon en Dupont werkten voor Radio France International (RFI) en wilden net een Touaregrebellenleider interviewen, van het Mouvement national de libération de l’Azawad (MNLA). Ze werden ontvoerd door gewapende mannen, die volgens het MNLA Tamachek praatten, de taal van de Touareg. Hun lichamen werden later buiten de stad gevonden door het Franse leger, die getipt waren door de lokale bevolking.

Het was niet de eerste keer dat de twee Franse journalisten in het noorden van Mali werkten. Eerder dit jaar hadden ze er ook al een reportage gemaakt over de presidentsverkiezingen.

In de stad Kidal ontstond vorig jaar de rebellenopstand die het hele land in chaos stortte. Er volgde een militaire coup in de hoofdstad Bamako, en rebellen grepen de macht in het noorden van het land. Het Franse leger kon uiteindelijk de rebellen grotendeels verdrijven, maar op verschillende plaatsen zijn ze nog steeds actief, en de situatie is er nog steeds gevaarlijk.

De Franse president, François Hollande, heeft zijn verontwaardiging uitgesproken over deze ‘afschuwelijke daad’, en hij drukte zijn medeleven uit ‘aan de familie en de hele redactie van RFI’.

Morgen komt de Franse ministerraad samen om meer duidelijkheid te krijgen over de omstandigheden van de dubbele moord. Het parket van Parijs heeft een onderzoek geopend.