Belgische Australiër riskeert 10 jaar cel

De Belgische Australiër Jonathan Moylan heeft tijdens de eerste zitting onschuldig gepleit voor het Australische hooggerechtshof. De milieuactivist staat er terecht voor valsheid in geschrifte omdat hij een vals persbericht verspreidde. De man riskeert 10 jaar cel en een boete van ongeveer 500.000 euro.

Jonathan Moylan, die een Belgische moeder en een Australische vader heeft en geboren is in Australië, strijdt tegen de uitbreiding van de activiteiten van Whitehaven Coal naar het Leard State Forest. Dat bos staat bekend om zijn ecologische rijkdom.

In januari verspreidde hij een vals persbericht van de bank ANZ met de mededeling dat de bank een investering van 1,2 miljard Australische dollar in de steenkoolmijn intrekt. Het bericht werd opgepikt door journalisten, waarna het aandeel in enkele minuten tijd negen procent verloor. Nadat de bank het nieuws ontkende, herstelde de koers zich. Het beursgenoteerde bedrijf zou 314 miljoen Australische dollar schade geleden hebben tijdens de koersval.

Jonathan Moylan wordt nu vervolgd op basis van een wetsartikel tegen koersmanipulatie. Het proces zal ten gronde starten op 30 juni 2014 en zou ongeveer drie weken in beslag nemen. De man wordt gesteund door verschillende milieuorganisaties.