“Brazilianen, proef Belgisch bier”

“U kunt hier in Sao Paolo al genieten van het lekkere Belgische bier, maar eigenlijk zouden jullie, Brazilianen, dat bier in België moeten komen proeven.” Dat was de boodschap van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) aan meer dan twintig Braziliaanse perslui in Sao Paolo gisteravond.

Smet is momenteel in Brazilië om samenwerkingsakkoorden af te sluiten met Braziliaanse universiteiten, maar hij werd door de Belgische ambassade en het consulaat-generaal in Sao Paolo ook gevraagd om een persmoment, met het oog op de aanstaande Belgische bierweek, op te luisteren.

Het is voor het eerst dat het consulaat-generaal in Sao Paolo een week van het Belgische bier organiseert. Die loopt van 8 tot 17 november in een dozijn bars en cafés in de stad.

De aanwezige Braziliaanse journalisten waren alvast enthousiast: "Ik zal zeker schrijven over de Belgische bierweek", zegt Alessandro Pinesso, reporter van de website Gastrovia.com.br. "Belgisch bier is een kwaliteitsproduct. Dat degusteer je met vrienden op café of thuis. Braziliaans bier heeft minder smaak, dat is hooguit goed als dorstlesser op een heet strand."

Bij de toehoorders was ook Xavier Depuydt (52) uit Oostende. Hij begon in 1996 in Sao Paolo met de import van Belgisch bier. Intussen heeft hij in deze stad al meer dan 15 collega's die het Belgische gerstenat importeren.

Foto: Pascal Smet in een WK-stadion