Zusterplaneet van aarde ontdekt

Voor het eerst hebben astronomen buiten ons zonnestelsel een planeet ontdekt van dezelfde grootte als de aarde. De planeet is opgebouwd uit dezelfde verhouding ijzer en rots. Het gaat om Kepler-78b, die ligt 400 lichtjaar van ons vandaan. De ontdekking is een belangrijke stap in de zoektocht naar bewoonbare zusterplaneten van de aarde.

Het is de NASA die Kepler-78b ontdekte met een super geavanceerde ruimtetelescoop. Die detecteert nieuwe planeten door sterren te bestuderen. Als een planeet voor een ster schuift neemt die een fractie van het licht van die ster weg. Kepler-78b cirkelt rond een ster die net iets kleiner is dan onze zon. De planeet zelf is 20% groter dan de aarde.

Bewoonbaar is Kepler-78b niet. Daarvoor cirkelt de planeet veel te dicht bij haar ster. Ze doet er amper 8,5 uur over om rond haar ster te cirkelen. Op aarde duurt een omwenteling rond de zon een jaar. De astronomen gaan er van uit dat het op de planeet zo heet is dat de oppervlakte grotendeels gesmolten is.

Wat de nieuwe planeet zo bijzonder maakt is haar densiteit. Die is haast identiek aan die van de aarde. In een minder extreme omgeving zou er volgens wetenschappers leven mogelijk zijn op Kepler-78b.