Poetin machtigste man ter wereld

De Amerikaanse president Barack Obama is niet langer de machtigste man ter wereld, volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes. Hij wordt van de troon gestoten door zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Obama prijkt al sinds zijn aantreden als president in 2009 bovenaan de lijst van Forbes. Alleen in 2010 moest hij de toenmalige Chinese president Hu Jintao voor laten gaan.

Forbes gebruikt vier criteria om de lijst samen te stellen: Hoeveel macht heeft iemand over andere personen? Hoeveel geld controleert hij? In hoeveel sferen ter wereld is hij machtig? Gebruikt hij zijn macht actief?

Op de derde plaats staat de Chinese president Xi Jinping, voor paus Franciscus en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij blijft afgetekend de machtigste vrouw ter wereld. Microsoft-stichter Bill Gates, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Ben Bernanke, koning Abdullah van Saoedi-Arabië, voorzitter van de Europese centrale bank Mario Draghi en Walmart-topman Michal Duke vervolledigen de top tien.

Volgens het zakenblad is de lijst niet definitief, maar moet ze discussies aanwakkeren.