4 Franse gijzelaars bevrijd in Niger

De Franse president François Hollande heeft in het Slovaakse Bratislava de vrijlating bekendgemaakt van vier Franse gijzelaars in het West-Afrikaanse Niger. De Franse burgers werkten er voor het mijnbouwbedrijf Areva en werden sinds 16 september 2010 gegijzeld door de terreurorganisatie al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (Aqim).

De president van Niger had zijn Franse ambtgenoot op de hoogte gebracht van de vrijlating van de Franse burgers. Zij werden ontvoerd op het terrein van een uraniummijn van de Franse groep Areva in de stad Arlit, in het noorden van Niger. "Ik wil mijn dankbaarheid aan de president van Niger uitdrukken, die slaagde de vrijlating van onze landgenoten te verkrijgen", aldus de Franse president. Hij had het over "drie jaren van beproevingen voor de burgers, die door gewetenloze ontvoerders werden gevangenhouden" en "drie jaren van lijden voor de families".

De Franse ministers Laurent Fabius (Buitenlandse Zaken) en Jean-Yves Le Drian (Defensie) zijn vertrokken naar Niamey, de hoofdstad van Niger, om de gijzelaars op te halen.