66% van de Ieren stemt voor abortus

In een historische volksraadpleging hebben de Ieren met een tweederdemeerderheid voor een legalisering van de zwangerschapsonderbreking gestemd. Na telling van alle stemmen in de veertig kiesdistricten stemde 66,4 procent voor de grondwetswijziging. Premier Leo Varadkar sprak van "een stille revolutie", die tijdens de afgelopen tien tot twintig jaar is doorgebroken.

Er werd vandaag gestemd over de afschaffing van een grondwetswijziging uit 1983, die zwangerschapsonderbrekingen praktisch onmogelijk maakt. Wie de wet overtreedt, riskeert tot 14 jaar gevangenisstraf. Zelfs na een verkrachting, een geval van incest of een zieke foetus is vruchtafdrijving in Ierland verboden. Duizenden Ierse vrouwen reisden jaarlijks naar Groot-Brittannië voor een abortus. De regering wil dat het parlement tegen het eind van het jaar vruchtafdrijvingen tot de twaalfde week van de zwangerschap legaliseert.

Voor de volksraadpleging werden harde debatten gevoerd. Maar slechts in een van de veertig kiesdistricten, meer bepaald Donegal, stemde een meerderheid voor het behoud van de status quo. In het centrum van Dublin stroomden duizenden mensen samen om het eindresultaat te vieren. 

Vertrouwen in vrouwen
Regeringsleider Varadkar verklaarde op televisiezender RTE dat de bevolking heeft duidelijk gemaakt "dat ze een moderne grondwet voor een modern land willen". De stemming toont bovendien aan dat de mensen in Ierland vertrouwen hebben in vrouwen, die worden geconfronteerd met een ongewilde zwangerschap, en hun keuzevrijheid respecteren. 

Tegenstanders
De tegenstanders van de versoepeling betreuren de uitslag van het referendum. Als een "tragedie van historische omvang" omschreef de groep met de naam 'Save the 8th' (naar het achtste amendement van de grondwet, nvdr.) het resultaat.

"Een onrecht wordt geen recht, enkel maar omdat een meerderheid dat zo vindt", deelde de groep mee. Men zal elke wet weigeren, die toelaat "dat baby's in ons land gedood worden".

De VN-Mensenrechtencommissie had in 2016 kritiek geuit op het abortusverbod als een schending van de internationale mensenrechtenakkoorden en riep de Ierse regering op de wetgeving te herzien.