Ongeval of aanslag op Tian'anmenplein?

Op het Tian’anmenplein in Peking, de hoofdstad van China, zijn vijf mensen omgekomen toen een jeep crashte en in brand vloog. 38 toeristen en politieagenten raakten gewond.

De jeep, met drie inzittenden, reed in op de massa op het plein van de Hemelse Vrede, en kwam tot stilstand tegen een stenen brug aan de ingang van de Verboden Stad. Daar vatte hij vuur, alle inzittenden kwamen om. Er stierven ook twee omstaanders.

Het is niet duidelijk of het om een ongeluk gaat, of een opzettelijke poging om mensen te verwonden, want de kans op zo’n ongeluk is heel klein op die plaats. Het incident gebeurde rond de middag plaatselijke tijd. De brand werd geblust, de gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht en het plein werd afgesloten door een grote politiemacht. Foto’s van de brandende jeep die online verschenen werden meteen weer verwijderd door de censuur.

Het Tian’anmenplein is één van de grote toeristische trekpleisters van de Chinese hoofdstad. Het is ook een politiek gevoelige locatie: in juni 1989 werd een prodemocratische betoging hier bloedig neergeslagen. Twee journalisten van het Franse persagentschap AFP werden korte tijd opgepakt, al hun beelden werden gewist. De plaats van het incident is afgeschermd met hoge hekken.