“Vertrouwensbreuk beschadigt relatie”

Frankrijk en Duitsland gaan contact opnemen met de Amerikaanse overheid om een nieuwe modus operandi uit te werken voor de manier waarop de nationale inlichtingendiensten met elkaar samenwerken. Het initiatief komt er na de onthulling van de grootschalige spionage door de Amerikaanse NSA en krijgt de steun van de andere Europese lidstaten, dus ook van België.

Het is premier Elio Di Rupo die het Frans-Duitse initiatief toelichtte, op het einde van dag 1 van de Europese top. "Het is de bedoeling om tegen het einde van het jaar een werkmethode te hebben die moet vermijden dat vrienden elkaar bespioneren", verklaarde hij. "We moeten de pagina omslaan door een nieuwe te schrijven."

In de week dat bekend raakte dat de VS tientallen miljoenen telefoongesprekken en sms'en in Frankrijk onderschepten, de Franse ambassades in Washington en bij de VN in New York afluisterden en mogelijk ook het gsm-toestel van de Duitse bondskanselier Angela Merkel hackten, moesten de Europese leiders wel een signaal geven, leggen diplomaten uit. Omdat de samenwerking tussen inlichtingendiensten een nationale bevoegdheid is, was het moeilijk om een Europees initiatief uit te werken.

Voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad legde op zijn persconferentie uit dat Parijs en Berlijn samen aan de kar trokken en dat uiteindelijk alle 28 EU-landen hen steunden. "We hebben rechtstreekse relaties met de Verenigde Staten en ons standpunt is dat het partnerschap op wederzijds respect en vertrouwen gebaseerd moet zijn."