Verdwijningszaak Maddie heropend

De Portugese politie heropent het onderzoek naar de verdwijning van de Britse peuter Madeleine McCann. Dat heeft het Portugese parket meegedeeld. De Portugezen hadden het onderzoek in 2008 zonder resultaat afgesloten.

Volgens de Britse krant Daily Mirror heeft de Portugese politie al een resem nieuwe getuigen die zij wil horen in de mysterieuze verdwijningszaak. Vier speurders van de gerechtelijke politie hadden bijna twee jaar aan een herziening van de zaak gewerkt. Ook volgens de Mirror bewandelt de Portugese politie nu ook de piste van een ontvoering door een buitenlands pedofilienetwerk.

De speurders zouden er nu van overtuigd zijn dat de ouders van Maddie geen rol speelden in de verdwijning. Tijdens het oorspronkelijke onderzoek dacht men het omgekeerde en werden de McCanns verdacht.

De ouders van Madeleine McCann hebben de heropening van het onderzoek toegejuicht. "We zijn heel tevreden met de officiële heropening in Portugal van het onderzoek voor de opsporing van Madeleine, ons verdwenen dochtertje. We hopen dat men haar eindelijk zal kunnen terugvinden en dat de verantwoordelijke van dit misdrijf gevonden wordt", zo reageerden Kate en Gerry McCann in een mededeling.

De Portugese politie werkt ondertussen nauw samen met de Britse politie. Het onderzoek in Portugal zal parallel lopen met dat van Scotland Yard. De heropening van het onderzoek in Portugal "is een welgekomen ontwikkeling, maar beide zijden staan in hun speurwerk nog in een vroeg stadium en er moet nog veel gedaan worden", zei Mark Rowley van het onderzoeksteam bij Scotland Yard.

Afgelopen week kreeg de Britse politie meer dan 2.400 telefoons en mails na uitzendingen over de zaak in Europa en de verspreiding van robotfoto's van een man die de avond van de verdwijning van Madeleine een klein blond kind droeg.