Obama sust Hollande met telefoontje

Na de verontwaardiging van Frankrijk over de spionage door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft president Barack Obama getelefoneerd met het Franse staatshoofd François Hollande.

De krantenberichten, als zou de NSA in Frankrijk niet alleen vijanden bespioneren, geven gedeeltelijk "een verstoord beeld", zei Obama aan Hollande. Maar sommige berichten stellen ook "terechte vragen" over het werk van de NSA. De VS zijn begonnen hun methoden voor het inzamelen van informatie te herzien, verzekerde Obama volgens het Witte Huis.

Frankrijk toonde zich verontwaardigd over de vermoedelijk miljoenen onderschepte Franse telefoongegevens en riep de ambassadeur van de VS op het matje. Er moet snel gegarandeerd worden dat deze praktijken zich niet herhalen, zei minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius in Luxemburg.

De NSA verklaarde geen stelling te willen innemen over concrete activiteiten van de geheime dienst. "Ons doel is steeds de juiste balans te vinden tussen veiligheid en de privacy van onze burgers", zei VS-buitenlandminister John Kerry tijdens een bezoek aan Parijs.