Besmet regenwater Fukushima in zee?

Op de site van de kerncentrale van Fukushima is besmet regenwater misschien in de Grote Oceaan gevloeid. In de zones waar tanks staan waarin radioactief water is opgeslagen, is ook regenwater terechtgekomen, en die tanks zijn overstroomd, aldus uitbater Tepco. Dat heeft de uitbater centrale gemeld. De regio werd afgelopen week door de tyfoon Wipha geteisterd. Na de passage van Wipha zijn nog altijd negentien mensen vermist. Het voorlopige dodental ligt op 29.

Na eerdere problemen met lekkend radioactief besmet water had Tepco ruim 1.000 tanks gebouwd. Daarin wordt het besmet water opgeslagen van de drie reactoren waarbij het na de tsunami van maart 2011 tot een meltdown gekomen is. Om die drie reactoren koel te houden moeten de reactoren water blijven krijgen, maar tegelijkertijd heeft de operator nog altijd geen oplossing voor de lekken die daardoor ontstaan.

Volgens de Japanse premier Shinzo Abe is de situatie nu onder controle. Eerder kwamen Tepco en de regering overeen dat er geen water dat te ernstig besmet is opzettelijk in de natuur mag terechtkomen.

Midden vorige week had Tepco nog laten weten dat de passage van Wipha, midden vorige week, geen schade had veroorzaakt aan de kerncentrale, maar daarop is de operator de voorbije dagen dus moeten terugkomen.