SPD’ers voor coalitie met Merkel

De Duitse sociaaldemocraten hebben tijdens een partijbijeenkomst met een grote meerderheid gestemd voor de opstart van coalitiegesprekken met de CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel. Donderdag hadden de leiders van de christendemocraten en de sociaaldemocraten afgesproken om er bij hun achterban op aan te dringen coalitiegesprekken aan te knopen.

Slechts 31 van de 230 gedelegeerden hebben tegen de onderhandelingen gestemd. Twee mensen onthielden zich. De gesprekken, die meerdere weken zullen duren, kunnen woensdag van start gaan.

De belangrijkste eisen van SPD zijn onder meer een minimumloon van 8,50 euro per uur in heel Duitsland, de invoering van het dubbele staatsburgerschap en meer geld voor de ouderenzorg. Ook willen ze dat er geen belastingverhoging meer komt.

Of er uiteindelijk een 'grote coalitie' komt tussen de twee partijen, zal afhangen van de 470.000 leden van de SPD, die over het regeerakkoord zullen moeten stemmen.

Bij de parlementsverkiezingen van 22 september haalden CDU en CSU 41,5 procent van de stemmen. De SPD kwam uit op 25,7 procent.