Regering stuurt sms: "Verlaat het land"

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft duizenden migranten per sms gevraagd het land te verlaten. "Bericht van het Britse Grensagentschap. U wordt gevraagd Groot-Brittannië het land te verlaten, aangezien u niet langer recht heeft hier te verblijven", stond in de sms die in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken verstuurd werd.

58.000 mensen

Die sms zou naar 58.000 mensen gestuurd zijn, aldus een woordvoerster van Capita aan persagentschap DPA. Ook inwoners die al heel hun leven de Britse nationaliteit hebben, kregen de sms, zoals onder meer de bekende Britse antiracisme-activist Suresh Grover. "Ik ben in 1966 naar hier gekomen met mijn ouders. Ik ben in Oost-Afrika geboren, maar heb altijd een Brits paspoort gehad. Het is schandalig zulke sms'en te sturen, zonder te weten naar wie ze gestuurd worden."

198 klachten

Een andere Brit, adviseur immigratie bij een advocatenbureau, meldt aan de krant The Independent dat hij, volgens het bedrijf dat de sms verstuurde, kreeg omdat hij onlangs een aanvraag heeft ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Maar dat moet zeker 30 jaar geleden zijn, en ik had toen geen gsm." Binnenlandse Zaken heeft hierover al 103 klachten gekregen, en nog eens 95 klachten kwamen binnnen bij het bedrijf dat de sms rondstuurde. Grover vermoedt dat het werkelijke aantal veel hoger ligt.