Ambassade wil boetes niet betalen

De Belgische ambassade in Londen weigert al tien jaar lang verkeerstol en -boetes te betalen. De ambassade zou een rekening van bijna 400.000 euro hebben openstaan. De Britten willen het bedrag via het Internationaal Gerechtshof recupereren. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Volgens het overheidsbedrijf Transport for London (TfL) weigeren de Belgische diplomaten al tien jaar de zogenaamde Congestion Charge te betalen, en al evenmin de boetes die daaruit voortvloeien. De Congestion Charge is een heffing die in 2003 is ingevoerd om het aantal wagens in de Londense binnenstad terug te dringen en is volgens de Britten een heffing voor een dienst, geen belasting. "Dit betekent dat diplomaten niet zijn vrijgesteld van betaling. Ongeveer drie kwart van alle ambassades in Londen betalen de tol zonder morren. Maar er blijft een kleine minderheid halsstarrig weigeren om bij te dragen. Ondanks meerdere initiatieven via diplomatieke kanalen", zegt Paul Cowperthwaite, hoofdverantwoordelijke van de dienst bij TfL.

In totaal eist Londen nog 87 miljoen euro van internationale diplomaten die de heffing weigeren te betalen. Naast de Belgen gaat het onder meer over de Amerikanen (7,5 miljoen), Japan (5,08 miljoen) en Rusland (4,95 miljoen).