Begrotingsakkoord VS is eindelijk in zicht

In de Verenigde Staten ligt een akkoord over de begroting binnen handbereik. Dat is net op tijd, want over twee dagen verloopt de deadline waarop de VS het schuldenplafond bereikt en het risico op wanbetaling loopt.

Volgens de fractieleider van de Democraten Harry Reid zijn er na dagenlange onderhandelingen met de Republikeinen eindelijk positieve signalen. “We hebben fenomenale vooruitgang geboekt. We zijn er nog niet, maar de vooruitgang is fenomenaal”, zei hij. Samen met de Republikeinse fractieleider Mitch McConnell heeft hij een plan opgesteld dat vanochtend zal worden voorgelegd aan de Republikeinen in de Senaat.

Sinds 1 oktober is de zogenaamde shutdown van kracht door de begrotingsproblemen. Zo goed als het hele overheidsapparaat in de VS ligt hierdoor lam. Volgens de Amerikaanse media zou het compromis dat nu voorligt onder meer een maatregel bevatten om die shutdwon op te heffen. De Democraten zouden in ruil toegevingen moeten doen over de hervorming van het gezondheidssysteem.