Vrijheidsbeeld tijdelijk weer open

In de Verenigde Staten hebben verschillende nationale parken en grote monumenten, zoals de Grand Canyon en het Vrijheidsbeeld, opnieuw de deuren geopend ondanks de impasse waarin de gesprekken over de Amerikaanse begroting zich bevinden. Diverse staten sloten een akkoord om tijdelijk zelf de toeristische trekpleisters te financieren.

De dienst nationale parken kondigde gisteravond aan dat er een akkoord was bereikt met de staten New York, Arizona, Colorado en Utah over de heropening van de toeristische sites die sinds begin deze maand gesloten waren door de begrotingscrisis. Die akkoorden zorgen er onder andere voor dat het Vrijheidsbeeld zes dagen opnieuw toegankelijk is. De staat New York legt daarvoor een bedrag van bijna 370.000 dollar (273.000 euro) op tafel om de werking van het monument te verzekeren.

Arizona trekt 651.000 dollar (480.000 euro) uit om de Grand Canyon, die jaarlijks door miljoenen mensen van over de hele wereld wordt bezocht, voor zeven dagen opnieuw te openen. Het nationale park van de Rocky Mountains in Colorado wordt bedeeld met 362.700 dollar (267.000 euro) en blijft 10 dagen open. De staat Utah betaalt alles samen 1,6 miljoen dollar (1,2 miljoen euro) om acht nationale parken en monumenten opnieuw toegankelijk te maken.

Meer dan 400 natuurparken, waaronder het bekende Yosemite in Californië en het Vrijheidsbeeld in New York, zijn sinds 1 oktober dicht omdat Democraten en Republikeinen het maar niet eens geraken over de begroting.