Kamer mengt zich in zaak Arctic Sunrise

De plenaire Kamer heeft het licht op groen gezet voor een resolutie waarin de regering wordt gevraagd bij de Russische autoriteiten aan te dringen op de onvoorwaardelijke invrijheidstelling van de 28 activisten van Greenpeace en twee freelancers die zich aan boord van de Arctic Sunrise bevonden. Er waren 126 stemmen voor en tien tegen van Vlaams Belang, Alexandra Colen en Laurent Louis.

De Kamerleden willen ook dat de regering haar bezorgdheid uit over "het buitenproportionele optreden tegen geweldloze actievoerders en de tenlastenlegging van piraterij". De tekst van de resolutie vraagt ook de zaak op de agenda te plaatsen van de gesprekken tijdens het bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Op 19 september enterde de Russische kustwacht het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, nadat de bemanningsleden actie hadden gevoerd tegen een olieboorplatform van het Russische bedrijf Gazprom. 28 activisten en twee journalisten werden opgepakt en beschuldigd van piraterij. Ze riskeren een celstraf van vijftien jaar.