Ook Belgische meisjes misbruikt?

Verder onderzoek moet uitwijzen of de 48-jarige Nederlander, die 300 minderjarige meisjes zou benaderd hebben via het internet, ook fysieke contacten had met een Belgische meisje. Dat zegt Max Daniel, hoofd operatie Noord-Nederland van de politie, in een video-interview met het Nederlandse persbureau ANP.

De federale politie in ons land zegt dat er tot nu toe nog geen Belgische slachtoffers geïdentificeerd zijn. 

De politie in Nederland heeft op dit moment geen weet van fysieke contacten met Belgische meisjes. De man uit het Noord-Brabantse Cuijck wordt ervan verdacht gedurende 8 jaar ongeveer 300 meisjes van 10 tot 17 jaar via internet te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen met zichzelf voor de webcam. Dertig meisjes zouden uit België afkomstig zijn.

De politie kon al 65 meisjes identificeren. In 11 gevallen maakte de verdachte ook fysieke afspraken. Daniel zegt dat de Belgische politie direct ingelicht werd van zodra de zaak publiek werd gemaakt in Nederland, om namen en adressen proberen te verkrijgen waarmee de Belgische meisjes kunnen geïdentificeerd worden.

De verdachte zou hen net als de Nederlandse meisjes via internet benaderd hebben voor seksueel getinte contacten. "Voor zover we weten had hij geen persoonlijke seksuele contacten met de Belgische meisjes", zegt Daniel. "Maar nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen."

Volgens Daniel is de samenwerking met de Belgische collega's goed. "We moeten nu eerst goed overleggen. Met dit materiaal en deze informatie moeten we kijken wat de juiste weg is om samen te werken. Dit is geen collegiale geste naar elkaar toe, maar een onderzoek bij justitie.

Max wijst erop dat de Nederlandse politie in België geen opsporingsbevoegdheid heeft. "Als we de identiteit van de meisjes willen achterhalen, moet dat altijd in samenwerking met de lokale politie."