73 doden na dag van geweld

Het geweld in Irak heeft zaterdag het leven gekost aan 73 mensen, zo werd meegedeeld door de medische en de veiligheidsdiensten in het land.

Pelgrims

Bij een aanval tegen sjitische pelgrims vielen 49 doden. De bedevaarders begaven zich op dat moment naar een gebedsoord voor de herdenking van de dood van Mohammed al-Jawad, de negende imam van het sjiisme. Bij de aanslag raakten ook minstens 75 mensen gewond.

Ten noorden van de hoofdstad, in Balad, kwamen twaalf mensen om het leven bij een aanslag op een café. In Mosoel, in het noorden van Irak, werden twee journalisten, de correspondent Mohammed Karim al-Badrani en de cameraman Mohammed Ghanem, gedood door gewapenden mannen. Dat wordt gemeld door hun werkgever, de Iraakse zender Sharqiya. Bij andere bomaanslagen in de rest van het land, werden nog eens drie mensen gedood. Daarnaast meldt het Iraakse ministerie van Defensie nog dat het vijf rebellen gedood heeft bij gevechten in het zuiden van de stad Baïji en nog eens twee andere opstandelingen in de provincie Ninive.

4.800 doden

Sinds 1 oktober kwamen al 130 mensen om het leven bij het geweld in Irak. Sinds het begin van het jaar staat de teller zelfs al op 4.800.

(foto: archief)