Vliegt Berlusconi uit Senaat?

Silvio Berlusconi dreigt zijn senaatszetel te verliezen. De bevoegde senaatscommissie heeft aanbevolen om de ex-premier uit de Senaat te zetten. Volgt een meerderheid die aanbeveling, dan verdwijnt Berlusconi voor het eerst in twintig jaar van het politieke toneel.

Een en ander heeft te maken met de zaak rond belastingfraude, waarin Berlusconi schuldig werd bevonden. Volgens de anticorruptiewet van 2012 verliest hij daardoor in principe zijn politieke mandaten. De Senaat moet zich daar eerst wel nog over uitspreken.

De eerste stap werd nu gezet door de bevoegde commissie in de Senaat door een aanbeveling goed te keuren om Berlusconi zijn zetel af te nemen. De Senaat heeft nu twintig dagen om de aanbeveling te volgen of af te wijzen.

In principe kan de partij van Berlusconi, de Pdl-partij, de aanbeveling verwerpen. De laatste tijd werd echter duidelijk dat Il Cavaliere niet meer almachtig is binnen de eigen rangen.

Vorige week liet Berlusconi nog bijna de regering-Letta vallen door zijn partij te vragen uit de regering te stappen. De partijleden en ministers volgden hun eerste man echter niet, waardoor Berlusconi uiteindelijk ook voor de regering-Letta moest stemmen.