41 verdachten in zaak Maddie

De politie trekt telefoondata na van duizenden mensen in de Portugese badplaats Praia de Luz omdat Britse speurders denken dat het een doorbraak kan opleveren in het onderzoek naar de vermiste Britse peuter Madeleine McCann.

Maddie verdween in 2007 vlak voor haar vierde verjaardag uit een vakantie-appartement in Praia da Luz in de Algarve, toen haar ouders wat verderop met vrienden dineerden. Volgens speurders van Scotland Yard kunnen de gsm-data van duizenden mensen die in Praia da Luz waren in de dagen voor, van en na de verdwijning, de sleutel bevatten om het mysterie van het verdwenen kind op te lossen. De politie probeert de eigenaar te achterhalen van elke gsm die toen in de badplaats was, om een beeld te krijgen van wie daar toen was.

Er leven in Praia meer dan 3000 mensen terwijl er vanuit de hele wereld toeristen komen. De data bevatten ook informatie over welke nummers er zijn gebeld en wanneer er is gebeld. Sommige nummers kunnen bekend zijn bij de politie.

Er zijn 41 verdachten onder wie 15 uit het Verenigd Koninkrijk, meldt de BBC. De Britse politie heeft de Portugese collega's om medewerking verzocht. De Portugese politie klasseerde het onderzoek in 2008. Ook is de politie in 30 andere landen om medewerking verzocht, voornamelijk om mensen na te trekken die toen in Praia da Luz kunnen zijn geweest.