Shutdown VS: geen pandalivestream

De shutdown in de Verenigde Staten is een feit. Voor heel wat overheidsdiensten betekent dat een periode zonder middelen en dus draaien ze op een minimumbezetting. Tijdens de shutdown wordt er een onderscheid gemaakt tussen essentieel en niet-essentieel personeel. Die laatste categorie blijft thuis, zonder loon. In de eerste categorie gaat het vooral over het personeel van binnenlandse veiligheid, grenscontroles, de ordediensten en het Amerikaanse leger. Het spreekt voor zich dat zo’n shutdown op veel fronten merkbaar is. Ook op vlakken waar je het misschien niet meteen verwacht.

  • Curiosity, het wagentje dat rondrijdt op Mars om daar onderzoek te doen, staat stil. Dat komt omdat NASA in het algemeen niet meer werkt. Enkel de astronauten die nu actief zijn, blijven doorwerken. Ook de ondersteuning voor die astronauten blijft lopen.
  • De livestream van de panda’s die in de National Zoo vertoeven, is niet langer te volgen. De National Zoo zal trouwens helemaal dicht blijven zolang de shutdown duurt. Het personeel heeft wel al laten weten dat het de dieren wel zal blijven verzorgen.
     
  • Ook bij ons zijn er gevolgen: de Amerikaanse begraafplaats ‘Flanders Field’ in Waregem is niet open voor bezoekers. Op het kerkhof liggen gesneuvelde soldaten die meevochten in de Eerste Wereldoorlog. Het is de enige Amerikaanse begraafplaats in ons land uit die oorlog.
  • Amerikaanse congresleden, die dagelijks naar Capitol Hill moeten, krijgen het plots een pak lastiger. Zijn vanaf vandaag dicht op Capitol Hill: de souvenirwinkel, de kapper, de droogkuis, het restaurant, de schoenenpoetser en het wellnesscentrum. Bovendien is er maar één ingang in gebruik gedurende de shutdown. Ook toeristen zullen er niet veel kunnen beleven.
  • Al het niet-essentieel personeel zal tijdens deze shutdown in een soort van isolement leven. Volgens de nota die shutdown aankondigt, mag het essentiële personeel niet praten met het niet-essentiële personeel.
  • Alle nationale parken zijn niet toegankelijk voor toeristen. Dat wil dus ook zeggen dat mensen die daar nu kamperen, binnen de twee dagen het park moeten verlaten. Ook heel wat musea zullen niet meer open zijn.