Shutdown in VS is een feit

De federale overheid in de Verenigde Staten ligt voor de eerste keer in 17 jaar stil. Het Witte Huis beval de ‘shutdown’, nadat het diep verdeelde Congres afgelopen nacht geen compromis had gevonden over een nieuwe overgangsbegroting. Het begrotingsjaar 2014 begint op 1 oktober in de VS.

Geen enkel begrotingsontwerp geraakte voor middernacht goedgekeurd, ondanks onderhandelingen tot de laatste minuut tussen Democraten en Republikeinen en spelletjes over en weer tussen de Senaat, waar de Democraten in de meerderheid zijn, en het Huis van Afgevaardigden, dat gedomineerd wordt de Republikeinen. Door de stillegging vallen 800.000 van de 2,1 miljoen overheidsambtenaren zonder werk en zonder inkomen. Zij worden als niet-essentieel beschouwd. Ze hebben vandaag vier uur de tijd om naar hun kantoor te gaan, hun spullen te pakken, hun vergaderingen te annuleren en naar huis te gaan. Ze zijn werkloos tot het Congres het eens wordt om kredieten te verstrekken die de federale diensten moeten financieren. Alleen de ambtenaren die essentieel zijn om het land veilig en gezond te houden, mogen blijven doorwerken. Dat is bijvoorbeeld het geval voor militairen, gevangeniscipiers, medewerkers aan grensposten of in ziekenhuizen.

De Republikeinen koppelden hun groen licht voor de begroting aan de eis Obamacare met een jaar uit te stellen. Obamacare is de ziekteverzekering die Obama voor alle Amerikanen wil invoeren. Vanaf vandaag zullen miljoenen Amerikanen zonder ziekteverzekering op een regeringswebsite kunnen intekenen voor een aanvraag om vanaf 1 januari 2014 van een gesubsidieerde ziekteverzekering te kunnen genieten.

In een laatste oproep vroeg President Obama aan de leden van het Congres om een shutdown in ieder geval te vermijden. “Stilleggingen hebben de economie in het verleden al ernstig verstoord. Dat zou ook nu gebeurden met een shutdown.”

Door de Republikeinse meerderheid werd in het Huis van Afgevaardigden een begrotingsontwerp goedgekeurd waarin de introductie van Obamacare wordt uitgesteld. “Laten we onze kiezers eerlijk behandelen”, zei Republikeins afgevaardigde John Boehner. “Geen mandaat dat zegt dat je de komende jaren een ziekteverzekering moet betalen die je je niet kan permitteren.” De Democraat Steny Hoyer probeerde de leden van het Huis nog voor zich te winnen. “De Republikeinen weigeren te aanvaarden dat er een paar maanden geleden een verkiezing is geweest. Jullie hebben het toen ook aan het Amerikaanse volk gevraagd en ze hebben jullie plan verworpen en president Obama herkozen. Daar zijn jullie tot op vandaag nog niet over.“ Een tevergeefs betoog van Hoyer, want het Huis van Afgevaardigden stemde het voorstel met 228 voorstemmen en 201 tegenstemmen goed. De Amerikaanse politiek zit in een diepe crisis.