Assad zal resolutie respecteren

De Syrische president Bashar al-Assad heeft gezegd dat hij zich zal voegen naar de resolutie van de Verenigde Naties over de chemische wapens. "Vanzelfsprekend zullen we de resolutie naleven en onze geschiedenis bewijst dat we altijd ons woord gehouden hebben bij alle verdragen die we ondertekend hebben", zei Assad aan een journaliste van de Italiaanse televisiezender Raï News 24.

‘Uiteraard’ zal zijn land hulp en bescherming bieden aan de deskundigen van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), zei de president. Van die organisatie vertrekken vandaag een twintigtal vanuit Den Haag naar Damascus.

Over de toenadering tussen de VS en Iran in de rand van de Algemene Vergadering van de VN zei de Syrische president: "Als de Amerikanen eerlijk zijn in hun toenadering tot Iran, zullen de resultaten positief zijn voor de Syrische crisis en alle crisissen in de regio."

Europa kan volgens hem geen enkele rol spelen in de oplossing van het Syrische conflict of in een vredesconferentie voor Syrië. "Eerlijk gezegd zijn de meeste Europese landen niet in staat om daarin een rol te spelen, want ze hebben niet de nodige troeven in handen om te slagen."