Kiezers straffen regering Portugal af

In Portugal hebben de centrumrechtse regeringspartijen gisteren forse verliezen geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen. De kiezer presenteerde hen de rekening van de harde besparingskoers die Portugal voert.

Zo wijzen voorlopige resultaten erop dat de sociaaldemocratische partij van premier Pedro Passos Coelho (foto) terrein verliest in grote steden als Porto, Sintra en Vila Nova de Gaia. In Lissabon behaalde de kandidaat van de socialistische partij een grote overwinning op de kandidaat van de regeringspartijen.

De gemeenteraadsverkiezingen werden beschouwd als de eerste electorale test voor de centrumrechtse coalitie van premier Pedro Passos Coelho die sinds twee jaar aan de macht is.

Premier Pedro Passos Coelho heeft de "nationale nederlaag" van zijn sociaaldemocratische partij (PSD) bij de gemeenteraadsverkiezingen erkend. Passos Coelho gaf toe dat het de bedoeling was in veel gemeenten in de meerderheid te blijven, maar dat dat niet is gelukt. Hij feliciteerde de socialistische partij.

Volgens de premier is de verkiezingsnederlaag de prijs die wordt betaald voor het regeringsbeleid. Hij wil dat beleid evenwel voorzetten, omdat het de enige uitweg is uit de crisis, aldus nog Passos Coelho.